A MónNatura Pirineus cada cop és més fàcil trobar indicis d’un visitant d’allò més especial: el gat fer (Felis silvestris). Les seves petjades a la neu, els seus excrements i algunes fotografies, ens han permès concloure que és un habitant força comú a les Planes de Son.
El gat fer és un dels carnívors més desconeguts a Catalunya. En prou feines es coneix la seva distribució i són molt pocs els estudis que s’han realitzat per conèixer la seva genètica i la densitat de les seves poblacions; dos aspectes importantíssims per avaluar-ne l’estat de conservació.
Fotografia d’un gat salvatge a MónNatura Pirineus
Un dels principals problemes que posa en risc la conservació d’aquesta espècie és la hibridació amb el gat domèstic. Ara fa un any, es va obtenir una fotografia d’un gat amb alguns trets del gat salvatge, però amb taques de coloració blanca. Aquest fet ens fa pensar que la hibridació podria estar afectant les poblacions de gat fer de les Planes de Son.
Fotografia d’un possible gat híbrid a MónNatura Pirineus
Degut a l’elevada presència de gats domèstics a les poblacions de l’Alt Àneu, i a la fotografia del possible gat híbrid, es va contactar amb el grup Felis – ICHN www.grupfelis-ichn.iec.cat amb l’objectiu de fer un seguiment de l’estat genètic del gat salvatge al voltant de MónNatura Pirineus. Aquesta organització té com a finalitat promoure la recerca dels carnívors de Catalunya, millorar-ne l’estat de conservació i sensibilitzar la societat.
El passat divendres 11 de març vam rebre la seva visita i vam col·laborar conjuntament en un mostreig per recollir el màxim nombre de rastres per tal d’analitzar-los al laboratori. Així, es podrà conèixer la puresa genètica de la població de gat fer i determinar el percentatge d’hibridació per poder actuar al respecte.
Estem molt agraïts de la seva disposició i entusiasme.